De kracht van Lachen – Inspirerend Leven


http://www.inspirerendleven.nl/de-kracht-van-lachen/


Lachen… We kunnen het allemaal. Iedereen heeft er aanleg voor! We glimlachen, schaterlachen en proesten helaas veel te weinig. Naar mijn idee dan. Ik ook hoor. Zeker. Er valt nu eenmaal, in een mensenleven, niet altijd te schuddebuiken van de lach, nietwaar? De lol vergaat je soms wel. Is het maar zo dat er altijd wat te lachen valt.  Dan liet ik alles voor wat het was en lachte me helemaal dubbel en dwars suf. Mijn eigen zielenpaadje verder lopend. Meer schik als uitgangspunt. Op naar meer vrolijkheid! Lees ze.
Liefs, Irmgard

Kennen we allemaal niet de uitdrukking Lachen is gezond? Dat het goed voor je fysieke en mentale gesteldheid is, kan iedereen wel bedenken. Dit als tegenhanger voor depressiviteit, doemdenken of chagrijnig zijn. Om maar snel even wat te noemen. Kortom, alles waar negativiteit aan is gekoppeld.  Een lach maakt blij, stemt vrolijk, ontspant, werkt aanstekelijk, is gezond en positief.

Pijnlijke zaken de ether in lachen

In mijn geval heeft lachen afgelopen jaren heel wat moeilijke momenten en situaties gerelativeerd. Humor kan zelfs een erg moeilijke situatie redden. Van een hachelijke toestand de scherpe kantjes vanaf halen. Ik heb zo, in het verleden en nog, zelf heel wat stresssituaties en pijnlijke zaken de ether in gelachen. De lucht in geblazen. Weg ermee, dacht ik dan. Het leven is al, op vele fronten, moeilijk en serieus genoeg. Laten we het vooral niet (nog) moeilijker maken. Zelfs een slechte grap is er eentje, dus daar kan je op je flater momentje ook weer hartelijk en uitgebreid om lachen. Dat moet dan wel om je stommiteit te verhullen. Kan je maar beter even zelf heel luidkeels om lachen. Dan komt de blunder niet zo hard aan. Uiteraard doorvoeld als de gêne, die hierna naar je wangen is gestegen, weer gezakt is.

Een misplaatste grap

Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik deze situaties ook veelvuldig heb meegemaakt. Heb ondervonden? Het schaamrood stijgt me nu naar mijn wangen. Ik denk dat het inherent aan mijn persoonlijkheid is. Laten we het daar maar niet over hebben. Een misplaatste grap, een slecht getimed humorvoorzetje. Het maakt niet uit. Ook deze situaties kunnen tot verbroedering en smakelijke lachsalvo’s leiden.

Zielsgelukkig (glim)lachen

Houd je vooral niet in dus.  Zet die smile op en lach. Verspreid de positieve energie van het lachen. Het maakt je als mens aantrekkelijker. Want zeg nu zelf. Iedereen kijkt tegenwoordig zowat chagrijnig strak voor zich uit. In het voorbij gaan, in snel wandel pas. Alsof het leven niets leuks (meer) te bieden heeft. Of die eeuwige erwt blijft steken. Dwars zit. Of we zijn zo gehaast dat we gewoonweg vergeten te lachen. Whatever. Ik weet het soms ook niet meer.

In andere landen lachen ze door alle levensmalaise en troubles heen. Waarbij soms wel de grimas krampachtig in stand wordt gehouden. Of wel gemeend van oor tot oor smilen. Zielsgelukkig (glim)lachen. Het kan echt wel. Vaak zijn dat wel landen waar de zon overvloedig aan de hemel staat en schijnt. Dat druilerige weer hier in het westen stemt je helemaal niet blij. Mij in ieder geval niet. Maar toch. Zet eens een andere bril op. Ik word zelfs al blij als ik iemand zie lachen of glimlachen. Dat valt gewoon op.

Een dagelijks lachmomentje – Gefaked of niet

Zet dagelijks je lach in, glimlach van oor tot oor. Smile! Besteed daar tijd aan. Voor je lichaam maakt het, volgens internetinfo, niet uit of je staat te faken, of dat je blije momentje tot in je tenen doorvoeld en doorleefd is. Bezield lachen of niet. Het doet er niet toe. Zelfs een nep lach is, voor onze geest en lichaam, bevredigend genoeg om je blij en vrolijk te laten voelen en zijn. Dat blijkt wel uit het feit dat er lachclubs, lachtherapieën en lachworkshops zijn. Hoe doorleefd kan dat zijn? Nep lachen. Ook geveinsde lol doet zijn werk. Heeft effect op lijf en leden. Humor verbroederd. Samen lachen is leuker dan alleen staan te schuddebuiken. Een slappe lach delen met iemand is derhalve vele malen gezelliger. Geeft meer schik. Vergroot het groepsgevoel.

Workshop lachen

Pseudo-lol maken is hot, booming. Wat dacht je van samen lachen als een bedrijfsuitje? Gezamenlijk met je collega’s schaterlachend, ginnegappend, proestend en zowat over de grond rollend van de lach aan teambuilding doen. Tot bulkend lachen in de polder, tussen de koeien in Nederlands grasland, toe. Loeiend lachen wordt dat dan. Gekker kan het niet worden.  Echt waar. Moet wel het weer meezitten. Dat eeuwige Hollandse sombere en regenachtige klimaat. Anders komt het bedrijfsuitje, waarin het doel verbroedering van collegae, het betere teamwork en het streven naar een hechte samenwerking in de bedrijfscultuur voorop staat, van de regen in de drup als het ware.

Zie je het voor je? Ik ben een beelddenker en zie het stelletje workaholics verzopen, zonder lieslaarzen aan, in het grasland staan. In de polder. Ik kan je nageven dat dát echt niet verbroederd. Dan vergaat je het lachen en de schik wel. Maar goed, het idee is helder. De insteek ook. Lachen is goed voor je. Tot in de hiërarchie van het bedrijfsleven toe. Het verbindt en schept een band.

Ben je eigen lach coach!

Hoe je ook lacht, het maakt niet uit. Bezield of niet. Fake, nep of geïmiteerd. In een groep of alleen. Er moet meer gelachen worden. Op dagelijks niveau. In de praktijk. Liefst dus als een dagelijkse portie verplichte kost die op het dagprogramma staat. Jouw planning. Het is leuk. Het geeft lol. Het brengt schik in het, vaak saaie en sleurvolle, bestaan. Het lucht werkelijk op. Het geeft ademruimte. Immers met elke lachteug krijg je een dosis verse lucht binnen. Grinniken, proesten dan wel lachen is een belevenis. Als we maar lol hebben. Het geeft nieuwe energie. Het werkt verhelderend en verfrist de geest. We worden er weer kwiek van. Wat wil je nog meer?

We kunnen allemaal onze eigen lach goeroe zijn. Onze eigen lach coach. Iedereen heeft het in huis. We hebben het allemaal voorhanden. Het zit écht in ieder van ons. Zelfs de meest doorwinterde zuurpruim onder ons kan lachen. Jazeker! Je hoeft alleen je positieve, blije energie aan te boren en te verspreiden. De blije boodschap kan zodoende gedeeld worden. Zou eigenlijk gedeeld moeten worden. Elke dag opnieuw. Spreid de humor. Steek een ander aan met je meligheid. Met je lolligheid. Met jouw glimlach. Zaai de lach en kijk wat voor effect het op je naasten en medebroeders en zusters heeft. Probeer gewoon de humor van dingen in te zien. Breng meer lol in je leven. Het is gezond en werkt stress verlagend. Nu, dat kunnen we allemaal wel gebruiken nietwaar?

Sixpack

Lach, bulder en proest je leven tegemoet. Vergroot je tolerantievermogen door de positieve bijkomstigheden van het lachen. Heb schik, schuddebuik en kom niet meer bij. Laat de spanning varen. Wees melig, houdt de humor erin. Dit kan tevens antidepressiva schelen. Zet je breedste glimlach op en smile je dag tegemoet. Iedereen tegemoet. En het is nog goed voor je spieren ook, schijnt! Ik las op internet namelijk dat je zelfs bij veel schater- en schikmomenten jezelf een sixpack kan trainen. Nou, potverdorie, dat zou ik wel willen. Van al dat afvallen ben ik er niet strakker op geworden.

Gigantische smile

Vanaf vandaag heb ik me voorgenomen naast mijn portie dagelijkse positiviteit nog meer lach en blijheid aan mijn dagmenu toe te voegen. In hapklare porties. Het moet te overzien blijven. Kan ik van de zomer strak in mijn bikini naar buiten. Met een gigantische smile. Dat is dan weer bijkomstige, zeg maar buik-komstige schik. Dat schept mij weer een vreugdevolle vooruitblik. Wat kan het leven toch mooi zijn. Met positieve gedachten. Met rooskleurige affirmaties. Op naar de manifestatie van mijn zelf vervullende gedachten. Ik train me al lachend, ginnegappend en bulderend in het rond. Ik probeer nog meer de humor van situaties in te zien. Goedgehumeurd door het leven te gaan. Het leven te doorspekken met gelukkige lach momenten. In de hoop dat het aanstekelijk werkt.

Als ik zo om me heen kijk, kunnen sommigen mensen wel een stemmingsimpuls gebruiken. Lach het leven toe. Straal van blijdschap. Lach jezelf naar een hogere trilling toe. Laat je angsten los. Brul van de gein je stress weg. Verbind je door een schaterlach met de ander. Wees melig. Relativeer door een lach. Geef je jezelf door een lachsalvo een boost. Meer veerkracht.

Zet een andere bril op

Ja, ook jij. Je kan wel zeggen. Dat kan ik niet. Of, hoezo er valt niets te lachen in mijn leven. Nogmaals. We hebben het allemaal van nature in ons. Gratis en voor niks. Er is altijd wel iets om de humor van in te zien. Het is hoe je er mee omgaat en ernaar kijkt. Zet een andere bril op. De lach bril. Zoek deze zelf. De mijne krijg je niet. Die heb ik zelf hard nodig. Mocht je het niet lukken? Een echte lach te fabriceren. Of een imitatie variant te geven?  Zoek de lach dan op. Kijk een komische film. Thuis op de bank. Schater de chips calorieën er direct weer af. Of ga naar het theater. Vouw je dubbel van het gieren in die theaterstoel. Allemaal op naar een nog gelukkiger leven. Tot in elke vezel van je lichaam. Lach ze!

Liefs, Irmgard

YOU MIGHT LIKE THIS TOO!